تاریخ ارسال : 1400/08/09
﷽
💠وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ
#سوره_بقره آیه ۱۸۶
چون بندگان من درباره من از تو بپرسند، بگو كه من نزديكم و به نداى كسى كه مرا بخواند پاسخ مىدهم. پس به نداى من پاسخ دهند و به من ايمان آورند تا راه راست يابند.
💠شرایط استجابت دعا
این آیه، سرشار از لطف و محبت خداوند به بندگانش است. خداوند در این آیه از قول خود سخن گفته و هفت مرتبه ضمیر متکلم (من) را به کار برده است: 《بندگان من،《درباره من》،《من نزدیک ام》، 《هنگامی که مرا بخوانند》، 《پاسخ می گویم》، 《دعوت مرا》 و 《به من ایمان بیاورند》.
در هیچ جای قرآن آیهای با چنین وصفی یافت نمی شود. خداوند در این آیه، برای استجابت دعا، یک شرط اساسی قرار داده و فرموده است: "هنگامی که مرا بخوانند"؛ یعنی باید دعای دعا کننده از دل او برآید و لقلقه ی زبانش نباشد.
💠از امام صادق علیه السلام روایت شده است: "خداوند دعای قلب فراموشکار را مستجاب نمی کند".
همچنین بنده در دعا کردن باید حاجت خود را حقیقتاً از خدا بخواهد و دیگران را در کنار خداوند، حقیر و کوچک بشمارد و اگرچه مخلوقات را واسطه می شناسد سررشته امور را به دست خدا بداند.
💠 در حدیث قدسی آمده است: "هیچ مخلوقی به غیر من تمسک نمی جوید، مگر اینکه رشته اسباب و آسمانها و زمین را بر او قطع میکنم. اگر از من چیزی بخواهد، به او نمی دهم و اگر مرا بخواند، دعایش را مستجاب نمی کنم. و هیچ مخلوقی به من تمسک نمی جوید مگر این که آسمان ها و زمین را ضامن رزقش کنم. اگر من را بخواند، اجابت می کنم و اگر حاجتی بخواند، حاجتش را بر می آورم و اگر از من طلب آمرزش کند، او را می آمرزم."
المیزان ج ۲ ص ۳۱ و ۳۶
💠چرا گاهى دعاى ما مستجاب نمى شود؟
پاسخ: عدم استجابت دعاى ما به خاطر شرك یا جهل ماست. در تفسیر المیزان مى خوانیم كه خداوند در این آیه مى فرماید: «اجیب دعوة الداع اذا دعان» خودم اجابت مى كنم دعا كننده اى را كه فقط مرا بخواند و با اخلاص تمام، از من طلب خیر كند. پس اگر دعا مستجاب نشد، یا به جهت آن است كه ما از خداوند خیر نخواسته ایم، و در واقع براى ما شرّ بوده و یا اگر واقعاً خیر بوده، خالصانه و صادقانه از خداوند درخواست نكرده ایم و همراه با استمداد از غیر بوده است. و یا اینكه استجابت درخواست ما، به مصلحت ما نباشد كه به فرموده روایات، در این صورت به جاى آن بلایى از ما دور مى شود و یا براى آینده ما یا نسل ما ذخیره مى شود و یا در آخرت جبران مى گردد.
كافى، ج۲، كتاب الدعا
🔖گروه آموزشی رتل
کارشناس حفظ قرآن کریم
2654 مشاوره